Postcrossing

Ca și atunci când am scris despre Roxette, înainte de a mă apuca de acest articol am căutat aici pe blog după “postcrossing” și nu am găsit nimic. Ceea ce m-a suprins oarecum dar spre deosebire de pățania de atunci, când era stricată indexarea, acuma se pare că e pe bune și chiar nu am scris nimic despre acest hobby… Nicio grijă, repar acuma!

Album cu cărți poștale primite prin Postcrossing

Nu mai știu exact cum am găsit sau cine mi-a recomandat Postcrossing, îmi amintesc doar că eram în acel moment al vieții mele când m-am hotărât să lucrez la o firmă de construcții că mă gândeam eu că e un job sigur că doar era un boom în construcții. Fiind mare prieten cu poșta mi-am făcut cont imediat și am început să trimit și să primesc cărți poștale (hai să nu le spunem vederi). De fapt, conform informațiilor de pe site, m-am înscris pe 23 ianuarie 2009, ceea ce înseamnă că lovise deja criza - sau mă rog, ajunsese la firma la care lucram, eram la începutul problemelor cu mama dar se pare că am fost totuși cumva destul de detașat încât să am puterea să mă înscriu pe site-uri. Posibil să fi fost influențat și de faptul că tata avea o colecție de vederi din România și voiam și eu ceva asemănător dar la nivel internațional.

Pentru cine nu știe cum funcționează, am să încerc să explic sistemul pe scurt:

Vreau să menționez aici că mi se pare aproximativ la fel de interesant atât să primesc cărți poștale (uraaa, apare în cutia poștală ceva ce nu e spam sau factură) cât și să sosească email că a ajuns ceva ce am trimis la destinație. De fapt ceea ce m-a determinat să scriu acest articol a fost că una dintre cărțile poștale trimise de mine a fost publicată pe un blog de pe cealaltă parte a planetei. Da, în 2022 János se bucură că a apărut pe un blog din Taiwan.

Așa cum scriam în introducere nu am zis nimic aici pe blog despre Postcrossing, dar tot am împărtășit pe vremea aceea pe undeva că m-am apucat de hobby și anume pe Flickr, unde chiar mi-am făcut un album în care voiam să pun poze cu cărțile poștale primite. S-a oprit însă la primele 4. Tipic. Dar iată o poză bonus cu mine făcută chiar când scanam primele 4 primite. Linkurile reflectă faptul că de o vreme mi-am mutat pozele de pe Flickr în ograda proprie - poate voi scrie un articol și despre asta.

Ce-mi mai amintesc este că o amică care lucra pe atunci la Biroul Județean de Turism mi-a făcut cadou un teanc mare (să tot fi fost peste 50 de bucăți) de cărți poștale cu diferite locații și tradiții din Maramureș. Pe care le-am trimis încet toate. Și când zic încet mă refer că abia acum câteva săptămâni am trimis ultima.

În toamna lui 2012 am fost contactat de cineva de la organizația de tineret băimăreană numită Team For Youth care mi-a zis că urmează să organizeze o expoziție cu cărți poștale și mi-am împrumutat colecția să fie expusă. De fapt poza care ilustrează articolul despre Poșta Română a fost făcută la această expoziție care s-a ținut pe la începutul lui noiembrie 2012 (mare noroc am cu EXIF).

Postcrossing - Activity per month

A urmat o pauză luuungăăă, știu că am extras niște adrese la un moment dat și nu am mai trimis cărțile poștale niciodată. Rușine să-mi fie! După ultimul restart de la începutul lui 2021 am mers la poșta din Baia Sprie și am întrebat dacă au vederi, au făcut ochii mari și după multă scotoceală mi-au dat ultimele 4 bucați pe care le aveau rătăcite în ceva dulap. Și chiar setasem să le primesc pe adresa mamei din Baia Sprie să se bucure de ceva frumos dar din păcate printr-o coincidență urâtă am pierdut-o pe mama chiar când au început să sosească. 😢

Tot de la ultimul restart încoace am trimis multe cărți poștale home made făcute în mare parte din două poze de-ale mele: o poză din dronă cu Baia Sprie și una de la stația meteo de sub Pietrosul Rodnei cât și dintr-o poză cu un avion făcută de către o cunoștință.

Vreau să subliniez aici că nu e deloc ușor să confecționezi acasă o carte poștală - în sensul că s-o faci bine. Metoda “perfecționată” de mine presupune în acest moment:

Practic un teren de joacă pentru fetișul meu legat de papetărie. 😄

O altă noutate din ultima perioadă este și albumul pe care îl vedeți în poza ilustrativă. Și de la același domn cu Postcards Market de la cine am cumpărat albumul am luat și cărți poștale fără număr (dacă cumva nu am chef să fabric ale mele).

Din păcate mai nou nu mai e o distracție tocmai ieftină nici asta, dar mă rog, ce mai e? Costă 6 lei 50 de bani trimisul către Europa și 10 lei Par Avion spre restul lumii. Și mai avem situația că noi nu putem trimite corespondență spre Rusia dar ei pot trimite către noi. Ciudat.

Posted in: life, cronică, hobby.

comments powered by Disqus

Navigate

Built from: _posts/2022/2022-11-19-postcrossing.markdown.